Tack snälla mamma!

Eftersom det är tisdag idag är det ju stalldag för mig. Vi har ju bara en bil så min kära mamma lånar ofta ut sin bil till mig. Jag har till och med en egen nyckel och koden till garaget så jag kan bara gå och hämta bilen när jag vill. Idag på eftermiddagen när jag kom ner i mammas garage och öppnade passagerardörren så såg jag detta:


 Nyfiken blev jag så klart men väntade med att kika i påsen eftersom det var till mig OCH Stefan!



Efter några trevliga timmar i stallet med ridning och fika åkte jag hem. Väl hemma öppnade jag påsen och fann detta i den:

 Eftersom vi inte ska fira påsk på samma ställe som mamma vill hon vara säker på att vi har lite påskpyntat och påskägg!

Tack snälla gulliga mamma!


Ibland vet man inte vad det var man gjorde

men det funkade! I vårt yrke är det ju en känsla man får ibland; vad var det jag gjorde annorlunda idag? Varför fungerade det som inte fungerat på flera veckor sååå bra idag??? Man får inte alltid något svar på den frågan men när man upplever den där stunden är det viktigt att man uppmärksammar den OCH njuter av den. Ställ dig upp och gör vågen, beröm alla elever superdupermycket, le och skratta med hela kroppen och få eleverna att känna att det var roligt, mysigt och kul när fröken var så glad!!!! Och sen ....hoppas på det bästa!


Snart långledig

I fredags hade mina stalltjejer med sig denna fina bukett tulpaner till mig!

 Härliga vårkänslor!


Men fast vi längtar efter vår så är det ju dags att börja packa inför säsongens näst sista skidsemester!

 Ja då, sugen blir man ju när man tar fram skidkläderna!


Men först tre arbetsdagar med att slutföra de nationella proven. Sen hoppas jag också att vi kan boka våra flygbiljetter till toronto nu i början på veckan!

Låååånglördag

Njuter av en lååång lördag! På eftermiddagen kom en liten prinsessa och en liten prins och hälsade på. Det är älsklingens systerbarn och de är 4 och 2 år. När jag träffar dem inser man hur länge sen det var som mina egna syskonbarn var så små...Nu är den äldsta 21!!!! Tänk vad tiden går...


Ibland händer det ju också att man stöter på "gamla" elever och då inser man ju att åren går. Eller när unga vuxna hälsar på en med namn och man kan inte för sitt liv komma på var, när eller hur man träffat den personen då är det antagligen en gammal elev eller ett förskolebarn man nån gång haft... Då känner i alla fall jag mig gammal!


Ikväll blir det en slapparkväll vid tv:n, skönt!


Äntligen helg igen

Igår kväll hade jag några tjejer här på middag. Det är fyra stalltjejer, vi brukar ses ibland för att äta något gott och titta på varandra när vi har civila kläder på oss...:) Mycket snack blev det och lite Let´s dance i bakgrunden! Vi tyckte nog alla att det hade varit roligt om Claudia vunnit men de var ju duktigta båda två!

Nu på morgonen blev jag lite besviken på vädret, skulle det inte vara fint väder idag?????

Torsdagstur

Var på en av stans resebyråer, Resia, idag för att få hjälp med att beställa billiga flygbiljetter. Hittade biljetter till BRA pris men vi har ju inte fått våra pengar än så nu håller jag (och ni) tummarna för att pengarna dimper ner i brevlådan imorgon. Vi kommer i så fall att flyga via Keflavik (underbart namn!) och då tar resan ca tio timmar.


Det påminner mig om den senaste längre flygresan jag gjorde, 9 timmar till Kina, då jag av nån konstig anledning hamnade på min plats i flyget utan något att läsa, godis, frukt, något att dricka osv.....Hur det kunde hända förvånar mig än idag. Jag tror att det berodde på att jag var osäker på om jag skulle få sitta bredvid älsklingen på flyget.... Det var ju också himla konstigt, vi betalar alltså ganska mycket pengar för att åka på semester till Kina men man är inte garanterade att få sitta bredvid varandra!!!! Konstigt eller hur? Jag vet att när min syster och hennes man flög till Argentina (tror jag det var) så hamnade de INTE bredvid varandra, hur knäppt är det? Och så gör sig folk roliga över att Ryanair har konstigt system, ja visst men jag betalar inte flera tusen för deras biljetter och jag flyger inte över halva jordklotet!


Hade en hip tanke om att mellanlanda i The Big Apple men har slagit den tanken ur hågen (ett språkligt uttryck mina elever inte skulle förstå ;)). Om man mellanlandar i USA måste man nämligen hämta ut sitt bagage och sen checka in det igen...

En annan flyganekdot; när jag flög till Australien visade de Crocodile Dundee på ditresan....:D




Jag hoppas att mina kära reskamrater vill åka hit:



Det vill i alla fall jag! Det är en tydligen en heldagsutflykt men det är det ju värt eller hur????

Hotell klart

Idag har jag preliminärbokat hotell i Toronto. Det blir ett sorts lägenhetshotell med 2 rum och ett litet kök. Eftersom vi är tre stycken som åker så ville vi ha något halvstort och för att hålla kostnaderna nere gärna med ett litet kök. Vi har ju inte heller rest tillsammans förut så det kan ju var skönt med lite space så att säga! 10 dagar är ju ganska lång tid att bo tillsammans med nån som inte är familj!

 

This suite is furnished with one queen bed, 2 twin beds and one sofa bed.

Rumsfaciliteter: Dusch, TV, Telefon, Luftkonditionering, Balkong, Radio, Toalett, Badrum, Uppvärmning, Kabel-TV, Badkar eller dusch, Kaffe- och/eller tekokare, Hårtork, Väckningstjänst/väckarklocka, Strykjärn, Kylskåp, Arbetsbord, Strykjärn/strykbräda, Sittmöbler, DVD-spelare, CD-spelare, Mikrovågsugn, Diskmaskin, Tvättmaskin, Kök

Låter väl bra!
Så här ser det ut

                                     Ja just det! Det finns pool också!


Nu återstår bara att boka flygbiljetter så är ju liksom det viktigaste klart!


Jo då, jag har jobbat idag...

inte bara planerat Torontoresan!

Men jag har skrivit ett långt mail till min kontakt Judy, i Toronto. Då blev jag väldigt medveten om mina språkliga kunskaper i engelska. Efter ett av mailen jag skickade Judy igår så uppstod ett litet missförstånd men nu har jag förklarat mig och med tanke på mailet jag ikväll fått tillbaka så förstår vi nu varandra! Det blir nog att plugga lite fackspråksengelska inför resan! Resan blir av i månadsskiftet maj juni som det ser ut nu. Nu tar jag tacksamt emot alla tips på aktiviteter, sevärdheter och shopping som ni alla sitter på ;)

Jo som sagt jag har haft lektioner idag också. Mina femmor hade första läsförståelseprovet idag, det var svårt och gick väl si så där för en del...Men för ett par,tre stycken gick det riktigt bra! Det var en skönlitterär text om tre barn EGIL!!!, Jesper och Myran vad ger ni för de namnen..... Ett av barnen cyklar vilse i en skog och hittar en gammal JAKTKOJA inne i skogen. Kojan är stor som ett vardagsrum och det är högt i tak som i en KYRKA.... Ja vad ska man säga. Ge mig en text om Ahmed och Jesper som spelar fotboll på en asfaltsgård i en förort....;) Eller kanske allra helst något där mitt emellan vore väl bäst!!! Imorgon kommer en text som i alla fall förra årets femmor klarade bättre än den här. Håll tummarna för mina elever!

Nu är det snart dags för Mästarnas mästare!

Kan dettta vara ett trevligt utflyktsmål kanske......................:)

Planerar Canadaresan!

Nu kommer jag inte prata, skriva eller tänka på något annat än vår resa till Canada ;)
Har precis skickat iväg ett mail till vår kontakt i Canada Ms Judy Whitfield för att tala om att vi kommer! Hoppas hon inte glömt att hon lovat hjälpa oss med planeringen.... Men nej, det har hon så klart inte. De tycker säkert det är roligt att få besök från ett så exotiskt land som Sverige! Undrar just vad vi ska ha med oss till henne som tack för hjälpen? En älg? Sill? Saltlakrits? Kalles kaviar? Det får vi nog fundera på!


Vad ska vi då göra i Toronto? Jo, jag och två kollegor ska besöka ett antal skolor och se hur de arbetar med andraspråksundervisning, mångkulturella skolor och integration. Canada är världsledande när det gälller integration i skolan och Toronto är väl att betrakta som en av de mest mångkulturella städer i världen. I Toronto har de också startat upp klasser där man tar särskild hänsyn till de afrikanska elevernas kulturella bakgrund (Africentrisk undervisning). Där har resultaten varit goda och skolformen är väldigt populär och eftertraktad. Vi hoppas kunna lära oss mycket och förhoppningsvis se och uppleva arbetssätt och metoder som vi kan överföra till vår skola!




CANADA HERE WE COME!

                


Sköna söndag

Efter en helg som känns ovanligt lång så laddar jag nu för en ny arbetsvecka.
 Nu är det knappt två veckor kvar innan påsk så nu laddar vi för nationella prov.

I morgon kommer också vår D-mentor till oss för att hålla i ett samtal som utgår från boken Stärk språket, stärk lärandet av Pauline Gibbons. En jättebra bok som jag haft glädjen att läsa mycket ingående för några år sen då jag gick en kurs som utgick från den boken. Nu läser vi alla på skolan den, provar exempelövningarna i boken och diskuterar resultat och genomförande. Detta ska förhoppningsvis leda till ett mer språkutvecklande arbetssätt hos oss alla!

Annars ser det ut att bli en vanlig arbetsvecka.

Såg att en kär vän varit ute på sin första joggingtur i helgen så nu finns det väl inga undanflykter längre...Det är väl dags att slänga på sig de nya träningskläderna från London och ge sig ut i spåret eller inte spåret för det dröjer nog många veeckor innan det går att springa på men jag får väl ta en sväng på cykel/gångvägarna i området! Cykeln kommer nog också fram den här veckan, kanske redan imorgon! Nu har jag ju ingen lånebil längre eftersom Tizzan åkt till sin nya ägare så nu är Evas bil tillbakalämnad.

Så nu är siktet inställt på Beach 2010 ;)


Sovmorgon

Tack vare mina studier har jag ju sovmorgon på torsdagar vilket är superskönt! Inte för att man sover så mycket
längre än vanligt (beror det på åldern tro..?) men det är ju så skönt att såsa runt i morgonrock, titta på nyhetsmorgon, hinna/komma ihåg att ta fram middagsmaten ur frysen och dricka kaffe i lugn och ro! Riktigt nice! Nu när jag fått smak på detta liv ter sig de eventuella studierna i höst som en bättre och bättre idé! Vi får väl se hur det blir.


Idag träffade jag min studiegrupp för att skriva ett sista gemensamt reflektionsprotokoll sen återstår mitt eget arbete med att hålla kollegasamtal, lärande samtal, göra föreställningskartor och skriva slutuppgiften. Det är inte helt lätt att skriva i grupp men vi har som tur är Therese som alltid lyckas formulera vårt samtal på ett kanonsätt! Hon sitter alltså och skriver samtidigt som vi diskuterar och vi pratar ju inte en i taget om jag säger så... Efter vårt arbete tog Therese och jag vårt vanliga fika på Kumlins, trevligt, trevligt!


På eftermiddagen var det dags för en gruppintervju, jag och två kollegor blev intervjuade av kommunrevisorn angående hur väl vår verksamhet är förankrad i nämndens mål, internöverenskommelse samt hur väl insatta vi är i arbetet med Kvalitetsredovisningen som görs varje år. Vi gjorde ett bra jobb tror jag...


Sen en sväng till stallet såklart eftersom det är torsdag. Imorgon åker sagoponnyn Tizzan hem så det blir en
vetrinärbesiktning imorgon eftermiddag och sen ska hon bli hämtad i tid så att Eva och jag hinner åka iväg på en
trevlig tjejträff imorgon vid halv sju! Förhoppningsvis ska vi hinna duscha och helst äta något innan vi ger oss på
vinet..


Inte idag heller

DET ÄR INTE MITTEN AV MARS IDAG HELLER!

Just nu är det lite svårt att koncentrera sig på något annat än BESKEDET.
Ikväll behöver jag verkligen läsa ut Kommunikation och organisation eftersom jag imorgon ska träffa min studiegrupp och skriva ett reflektionsprotokoll om den. När jag läser mina studiekamraters anteckningar undrar jag om vi läst samma bok! Men nu har jag bestämt mig för att i alla fall läsa de kapitel som Linda i gruppen tyckte var bäst, det låter verkligen intressant när HON skriver om det! Det blir en dusch först sen läsning.

Imorgon ska jag tillsammans med två kollegor på intervju med kommunrevisionen där vi ska diskutera måluppfyllelse, kvalitetsarbete, utvärderingar och uppföljningar kring vårt uppdrag. Lite otydliga frågeställningar men vi svarar väl på det vi kan! Tänk vad man ställer upp på på sin "lediga" dag!


Inget är som väntans tider...

Enligt mig så är mitten på mars typ nu...Det betyder att vi borde få vårt besked om vi får vårt sökta stipendie NU!!!!


MITTEN PÅ MARS ÄR NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Ja, precis så är det!

Idag på förmiddagen provade jag ett litet språkutvecklande grupparbete med mina fyror. Jag är inte så bra på att låta mina elever jobba i grupp (fast de gör ju det ändå ibland eftersom de från början är en liten grupp! ) I alla fall hade jag bestämt mig för att testa det idag och det gick jättebra! De hade i läxa förra veckan att läsa ett nytt kapitel i Kompassresan. Dagen efter skrev de ( som kommit ihåg läxan...) en individuell sammanfattning av kapitlet. De läste upp den för kamraterna. De som inte gjort läxan fick den över helgen och då har de också skrivit sammanfattningen hemma. Idag läste eleverna upp sina sammanfattningar och vi gjorde en gemensam tankekarta. SEN kom den svåra uppgiften; skriv en gemensam sammanfattning! De klarade uppgiften galant och det är ju så kul att se och höra deras samtal i en sån situation! Det är ju också utvecklande för alla oavsett var de befinner sig i sin språkliga utveckling. Det var inte sista gången vi gjorde detta!

På eftermiddagen var jag på en föreläsning om Tematisk undervisningen. Det var extra roligt eftersom det var en lärare från Malmö högskola, som jag dessutom haft i en kurs, som föreläste! Han heter Jan Nilsson och han har tidigare undervisat och även forskat på sin egen undervisning. Nu för tiden undervisar han inte själv men samarbetar både med lärarae och studenter så lite koppling till verkligheten har han. Att undervisa tematiskt ger eleverna möjlighet att lära utifrån sina egna erfarenheter, sin förförståelse och kunskaper. Att inte fastna i läromedel utan låta läromedlen förtjäna sin plats i undervisningen och inte rätta sin undervisning efter läromedlen. Det var en mycket bra föreläsning som gav mig ny energi att på min skola kämpa på för att undervisningen ska bli mer elevstyrd och elevorienterad och mindre läromedelsstyrd!

Nu känner jag mig sådär uppfylld av mitt jobb igen! Det är så roligt att undervisa! Nu blir jag lite ambivalent igen när jag tänker på min framtida karriär... Men men vi får väl se vad framtiden bär med sig!

Vårtecken!

Det här är väl ett vårtecken om nåt!



Tänk att det är så facinerande med nytt liv! Här är årets första kalv på Bönsta!
Det är ju också den här tiden jag blir så sugen på att så och plantera men jag brukar ju tröttna innan jag får skörda... :) Vi får väl se om jag gör några nya försök i år!

Jag älskar melodifestivalen!

I min familj älskar vi melodifestivalen! På olika sätt...Jag, min syster, hennes döttrar och min mor på det sättet att vi vill kommentera ALLT! HÖGT, LIVFULLT och DETALJRIKT!!!! Min älskling på det mer musikaliska sättet och min svåger på det mer uträknande sättet. Det innebar i år att vi hade en regel som sa; inget prat under tiden låtarna framfördes, prat MELLAN låtarna och anteckningar om kläder och chans i Oslo i det tysta!!!! Ni som känner oss brudar i familjen förstår att det var svårt!!!!
Men oavsett vad vi tyckte, kände och hoppades kommer vi inte ifrån att min kära svåger var den enda som faktiskt bettade på Anna så han tog hem potten på 120 kronor! Vi bettar alltid en selma på vinnaren och i år var han ensam om vinnaren! Vi andra trodde på



Jag gillade ju





men bettade på





Men som Nyköpingsbo ser man ju fram mot en final i Oslo!!!

HEJA ANNA!!!!

Fynd!

Idag har jag fyndat nya skor! Snygg modell med perfekt klack. De blir nog favoriter när snön/isen försvinner!



Hur kan det vara möjligt???

IDAG FYLLER MITT ÄLDSTA SYSKONBARN 21 ÅR! GRATTIS HAMPUS, MIN BRORSON! HOPPAS DU HAFT EN TOPPENDAG OCH ATT DU MÅR SOM DU FÖRTJÄNAR IMORGON! ;)

Ska det aldrig ta slut?

I onsdags och idag har mina femmor fått träna på gamla Nationella prov. Åh vad det var klurigt och svårt!!!! De har nu testat fyra olika läsförståelseprov och det är ju svårt! Problemet för eleverna är ju glasklart för mig som lärare, texterna är ganska så Svenska i den mening att de handlar om skärgård, ishockey, trädgårdar, 50-talssverige... inte så lätt om man landat i Sverige de senaste 2-4 åren... Mycket handlar om förförståelse som många svenska barn får med sig från födseln! Men jag som lärare bedömer ju inte bara eleverna utifrån NP så mina elever ska nog fixa det här (iaf de flesta!) Men hur det än är så jämför eleverna sina resultat från Np med varandra...


Ni som känner till mina hästaktiviteter på sista tiden vet ju att jag hjälper bästa, gulligaste Eva med hennes ponny eftersom hon brutit foten. Hon sa upp fodervärdskontraktet på Tizzan för tre månader sen och det innebär att hon fr.o.m imorgon egentligen inte har nåt ansvar för Tizzan MEN sen 8 dagar har vi feber i stallet... Det innebär att ingen häst ska lämna stallet så nu har vi kvar ponnyn minst en vecka till. OM ägaren hade lagt ner lite tid och intresse för att hitta nytt hem till Tizzan från början hade vi inte behövt ha detta problem nu! Då hade hon redan flyttat, det har ju funnits intressenter! Det är ju världens finaste ponny så egentligen är det inget problem men Eva som fortfarande använder kryckor blir ju stressad av att inte kunna göra nåt! Så nu har jag fortfarande hästar kvar i minst en vecka till! Jag tycker ju det är mysigt men det är lite svårt med planeringen...När Tizzan sen åker och Aramiz flyttat får jag väl hitta på något annat att göra!

Ikväll tittar vi på finalen i på spåret istället för Let`s dance på mitt initiativ! Har tröttnat på dansprogrammet...


Varför medvetet såra???

I morse när jag vaknade kände jag en svag begynnande migrän...Då var jag duktig och lämnade återbud till vår återträff och kröp ner i sängen igen med tablett i blodet. Det var ett smart drag för ett par timmar senare var migränen? som bortblåst! Sen ägnade jag ett par timmar åt litteraturstudier, duktiga jag!



Körde upp till jobbet för ett snabbt möte och sen ut till stallet. Där hade gulliga Lotta mockat båda "mina" boxar!! Så då hann vi rida en sväng tillsammans, det kan vara så att det var vår sista ridtur tillsammans på länge...:(



Ikväll har jag varit i Oxelösund och tittat på Onyx U-damer som spelade mot Gnesta. Det blev oavgjort...Synd eftersom tjejerna verkligen hade behövt vinna denna match. Min systerdotter Johanna spelar och det var kul att se henne, det är inte så ofta jag kommer iväg på hennes matcher.


Nu sitter jag och lyssnar på Debatt på tv där Lars Vilks sitter och försvarar varför han medvetet kränkt så många muslimer genom att avbilda profeten på ett, för muslimer, väldigt nedlåtande sätt. Jag föstår inte riktigt varför någon väljer att på ett medvetet sätt såra så många människor, vad är själva vitsen med det? Bekämpar han terrorism på det sättet??? Jag personligen tycker att det liknar ett försök att återigen klämma ur så mycket publicitet som möjligt...

Netikett

Idag och imorgon får våra åk 4-6 undervisning i netikett. Ikväll har föräldrarna varit på föräldramöte och fått samma information som eleverna och möjlighet att diskutera dessa frågor med oss och varandra. Väldigt intressant och lärorikt. Många föräldrar är inte riktigt medvetna om vad deras barn gör på internet och vad de kan bli utsatta för! Jag hoppas dessa dagar kan vara upptakten på diskussioner mellan föräldrar och barn, lärare och elever och att föräldrar kan hitta stöd hos varandra för att kunna stå emot och sätta gränser. Det är ju inte så lätt alla gånger och det blir inte lättare ju äldre barnen blir, på många gymnasieskolor får eleverna var sin laptop och kanske även på en del högstadieskolor i storstäderna pga konkurrens om elever!


Idag har jag också provat på att hålla en Kollegahandledning i grupp. Jag gör det som en del av min utbildning till D-mentor. Jag tycker själv att det gick riktigt bra med tanke på att det var första gången jag provade på utanför kursträffarna! Mina kära kollegor som ställde upp och var med verkade nöjda och de tyckte också att samtalsmodellen var så bra att de gärna vill använda vid fler tillfällen. Det tolkar jag som ett gott betyg!


Imorgon är det studietorsdag. Då ska jag först på en återträff med deltagarna från ledarutbildningen sen ska jag upp till jobbet för ett blixtinkallat möte med elev och förälder så studera det får jag väl göra i helgen!

Jaha, idag skrev jag bara om jobbet men det kanske inte är konstigt med tanke på att jag kom hem efter åtta!!!  ;)



Tisdagstrött

JOBBET. STALLET. HEM. MIDDAG. NU MÄSTARNAS MÄSTARE!

GOD NATT!


Jag har bestämt mig!


Jag ska söka lärarlyftet i höst! Nu ska jag ta mina resterande poäng i svenska som andraspråk. Jag har ju tänkt göra detta tidigare men det har liksom aldrig blivit av men nu tar jag mig själv i kragen! Jag söker och hoppas jag kommer med. Det blir ju ytterligare ett nytt lärosäte också!           
(inte LIU dock Jossan...)


Helgaktiviteter!

Igår drog vi igång på fm med att åka och handla middagsmat och dryck. Efter det såg vi Rasmus spela innebandymatch och de vann! Sen åkte vi hem för att städa och göra fint inför kvällen. Tänk att det är så svårt att dra ner på städambitionerna när goda vänner kommer på besök! Det viktigaste är ju att träffas, äta god mat och bara umgås, det är ju ingen städinspektion man ska utsättas för! Kvällen var jättetrevligoch vi smidde planer för roligheter i framtiden....;)



Idag har vi följt Vasaloppet, det är ju en klassisk aktivitet första söndagen i mars och väldigt lagom sådär dagen efter...Lite titta, lyssna och slumra under några timmar, skönt! Sen blev det en sväng till stallet också. Jag tog en kort ridtur. Tanken slog mig att jag efter denna vecka inte har någon häst att rida... Min sköthäst flyttas antagligen på fredag och Tizzan åken på lördag eller söndag så sen vet jag inte vad jag ska göra av all fritid, har börjat titta på hästannonser igen... Men min förhoppning är att det kommer nya hästar till stallet och då kanske jag kan få hjälpa till med någon av dem. Annars blir det väl ett uppehåll i ridningen under en period.



Ikväll har älsklingen innebandymatch men det är inget för mig att titta på! Jag väntar på att han ska komma hem och då ha mat med sig. Undra om det blir pizza eller hamburgare....:)

Äntligen fredag!

Nu äntligen sitter jag ner i lugn och ro hemma vid en värmande brasa!


Har haft en bra dag på jobbet. Vi har ordnat undervisningssituationen på ett bra sätt för en hjärtepojke (ni vet de där eleverna, för mig nästan alltid pojkar, som finns kvar för alltid i hjärtat) och det känns skönt. Hoppas på det bästa nu! Har haft mina kära femmor vid två tillfällen idag, det är verkligen de bästa lektionerna i år! Förra året var det tvåorna som var favoriter. Det är ju så att man varje läsår får till det extra bra med vissa grupper, i år är det femmorna, då allt stämmer;schemat, innehållet och så har man tur att det är urtrevliga och mysiga elever! Sen är det klart att samarbetet med klasslärarna påverkar hur allt funkar ( Anna ;) )!

Efter jobbet åkte jag med Eva till stallet. Vi satt ute och fikade, det var länge sen nu! Härligt!!!! 

Sen hämtade vi Angelica och Rasmus och åkte ner till Krokek för att fira kusin Alex som fyllde två år idag! Morbror Stefan hade köpt en traktor som Alex kan åka på, den blev populär vill jag lova! Alex älskar traktorer!

Nu är vi äntligen hemma och sitter och myser vid brasan.

Jobbtorsdag

Idag har jag varit på jobbet. Jaha, kanske ni tänker och vad är det med det då? Det är ju så att jag egentligen inte är på jobbet på torsdagar utan det är min studerandedag. Men eftersom jag var på kursträff igår fick jag vackert pallra mig upp till jobbet idag...

Det var ju lite ovant att vara på jobbet och inte ha något schemalagt att göra så jag kunde göra lite som jag ville! Mina femmor kom förstås inrusade när det stod svenska på dagsschemat, det gör de ju alltid alla andra dagar och nu var jag ju ändå på plats så det var bara att köra vidare med läsförståelse.

Jag har också hunnit läsa fem barn/ungdomsböcker och det är ju skönt att få tid med det. Jag har ett gäng tjejer som gärna tittar in till mig för att låna böcker och det är mitt mål att ha läst alla böcker som jag rekomenderarar och lånar ut till elever. I vanliga fall läser jag dessa hemma på kvällarna men nu kunde jag med gott samvete läsa på arbetstid!

De här tjejerna och en del killar som kommer till mig för att låna böcker är inte "mina" elever men de vet att jag alltid har bra böcker till utlåning och det är ju kul att få en pratstund med de elever som i vanliga fall inte dyker upp i mitt klassrum!

Nu alla mina kära kollegor, mammor, pappor, mor-och-farföräldrar som läser min blogg, tar jag gärna emot boktips som passar åk 4-6. Skriv gärna om ni har tips på bra böcker!

Nu ska jag skriva ut recept inför middagen på lördag då goda vänner kommer!

Kursdag

Hela dagen har jag varit på kurs. Jag läser "Kommunikation i par, grupp och organisation" via Karlstads universitet och idag har vi haft kursträff. Vi har tränat på att leda lärade samtal, hålla i kollegahandledningar, göra föreställningskartor och så har vi haft litteraturseminarium. Nu är jag rätt slut i skallen... Innehållet är verkligen intressant och något jag med säkerhet kommer att ha nytta av i framtiden. Det är verkligen roligt att lära sig nya saker! Nu har jag bara en bok kvar att läsa i kursen och sen ska jag skriva en slutuppgift, den ska vara inlämnad i juni. Eftersom det är så roligt att studera funderar jag starkt på att söka någon utbildning inom lärarlyftet. Det gäller ju att passa på så länge lärarlyftet finns kvar! Är det nån av kollegorna där ute som funderar på lärarlyftet?

Nu ikväll blir det bara att slappa, titta på tv och facebooka lite ;) Och, så klart, umgås med älsklingen! :)


Förresten så lunchade jag ju på stan idag, 80 kronor för en dagens!!!! Är det rimligt????


En uppenbarelse! (eller jag älskar mitt jobb!)

Ja eller kanske inte en uppenbarelse direkt men nästan! Min första lektion idag; Jag har precis läst ett kapitel i "Hur kunde du Kelima?" av Anders Drån, mina elever är helt facinerade av böckerna om Kelima, och nu är det dags för det stora "peptalket" inför NP. Jag har laddat med massor av positiva hejarop. Där sitter då en av mina hjärteelever (ni vet de där som man sååå gärna vill ska lyckas och som för alltid bor i ens hjärta) och nästan sover, har inte ätit frukost och han ser allmänt trött ut. Han är en elev jag oroar mig lite för, han behöver lite extra av allt! Jag drar i alla fall igång snacket om NP och som en del av er känner till så är eleverna fyllda av skräckblandad förtjusning inför dessa prov men de är med på noterna, "det här ska vi klara", "ni kan om ni vill" osv. Min trötta herre visar inget större intresse när jag sen meddelar att "Nu ska vi träna extra mycket på läsförståelse" men de andra är på hugget. Jag använder ett material som Lena Franzén gjort som heter just Läsförståelse och det går ut på att eleverna lär sig känna igen olika typer av frågeställningar och hur man hittar svaren ( precis där, tänk efter och leta, på egen hand) Efter några övningar/förklaringar så försökte eleverna på egen hand och kan ni tänka er att min trötta herre fattade galoppen direkt! Han prickade in alla rätt OCH talade om för de andra hur de skulle tänka och leta i texten. " Hittar ni inte svaret i texten så är det en På egen hand-fråga" säger han helt självklart, "då måste ni hitta svaret i ert huvud" säger han och pekar som fröken på sin skalle....Jag var nästan mållös! Det är efter sådana lektioner som jag tänker, ja just det det var ju för det här jag blev lärare!!!
Den här stunden kommer jag att leva på länge nu och tack vare min blogg kommer den att finnas kvar!  Imorgon ska jag på kursträff så då är jag inte på jobbet men på torsdag kör vi vidare med läsförståelsen!


Ännu mera snö....

Kramsnö innebär snöbollskastning på rasterna...Som tur är (egoistiskt tänkt) har jag ingen rastvakt på måndagar! Jag tycker att det är en bra regel att eleverna inte får kasta snöboll MEN jag kan förstå att det är kul!!!! Och vad ska de hitta på? Då pratar jag om eleverna i framför allt femman och sexan, ni vet de som är för coola för att leka... Grabbarna vill ju inget hellre än spela fotboll och det försöker de göra men idag var det inte så lätt i snöslasket... Till råga på allt har det snöat hela dagen och nu i natt ska det väl frysa på! Roligt på vägarna imorgon...

Nu ikväll har jag sett Vänner och två avsnitt av 2 1/2 män och det var en rolig omväxling till allt OS som jag sett de sista två veckorna. På tal om OS var jag ju tvungen att se OS-finalen i hockey igår kväll. Vilken match! Jag blev lite besviken när USA gjorde 2-2, jag ville egentligen bara krypa ner i sängen då men fick vackert vänta 20 minuter till innan det var klart... Roligt att Canada fick vinna på hemmaplan och allt! På tal om Canada väntar jag/vi på besked om ett stipendie vi sökt för en studieresa till Toronto, håll tummarna för ett positivt besked i mitten på mars!

På kvällens agenda står; läsa klart en bok om kollegahandledning och skriva läsjournal på en annan bok. Hoppas jag får det gjort...

RSS 2.0