NU är det vår

Efter en härlig helg i Lindvallen med underbart väder och bra skidåkning förklarara jag härmed vintern över. Nu är det vår!


Jag har rivstartat veckan med två dagar på jobbet med skriftliga omdömen, rättning av nationella prov och den vanliga, roliga undervisningen. Nu känns det att det drar sig mot slutet av terminen, idag var det riktigt varmt på lunchen när jag rastvaktade! För oss Canadaresenärer slutar undervisningen ju två veckor tidigare så kanske är det därför det känns som terminen snart är slut...


Jag har också anmält mig för jobb på sommarskolan, jag var ju lite tveksam först men så vet jag ju hur kul det är när man väl är där. Det är ju inte hela dagar heller! Här hemma är det ju bara jag som har låååång ledighet på sommaren så det räcker med 5-6 veckors ledigt för mig tycker jag! Det som gör det extra kul att jobba på sommaren är ju att få undervisa högstadieelever och att få träffa trevliga högstadiekollegor, det gör jag ju inte under resten av året. Eftersom jag undervisar i sva så är det ju ofta relativt nyanlända elever jag träffar under sommarveckorna, förra året hade "min" grupp varit i Sverige mellan 2 månader och 6-7 månader, och det är ju så kul och spännade!
När jag tänker efter så måste det vara fyra år sen jag hade ett "vanligt" sommarlov... Det blir ju lite extra pengar också som man kan göra något kul för ;)


Äntligen!

Äntligen har jag investerat i nya pjäxor! Jag har ju tittat och funderat i kanske tre år nu... Men ni vet hur det är; man har en budget och sen är det ju det här med färg och form... Det är ju inte så att man kan få vilken modell som helst i den färgen man vill, det är ju årsmodeller och sånt...

Nu hittade jag i alla fall rätt! Så här ser de ut


 


Det har varit en underbar dag med fantastiskt väder i Lindvallen idag!
Vi har åkt skidor hela dagen



Vi har också varit en sväng på After ski



Nu ikväll har vi varit och ätit på Gustav Grill och Bar, vårt favvoställe i Lindvallen. Det smakade gott som alltid!



Imorgon blir det skidåkning halva dagen sen drar vi hemåt.

Min dag

 Morgonen börjar ju med en jäger så man klarar dagen




 En titt ut genom fönstret, ser ju bra ut!

 Sitter i liften upp

 En paus mitt på dagen vid stugan

Sen har vi så klart åkt skidor men min fotograf lyckades inte ta ett enda kort på mig när vi åkte....


Nu blir det visst middag!



Snögubben

Nu ser jag snögubben,


jag har fått igång mitt surf kontant,


jag dricker ett glas vin

och

laddar inför morgondagen!



LIVET ÄR HÄRLIGT


De e bar å åk!

Nu pågår packning! Imorgon åker vi till Lindvallen för en sista skidåkarhelg. Det ska bli härligt! Nu hoppas vi på skaplig skidåkning, sol i backen och härlig afterski! Om mina planer går som jag vill imorgon så kommer jag att kunna blogga under dagarna....
Vi får väl se!



Och det bästa av allt; Angelica sitter i en bil på väg hem genom Holland, Tyskland, Danmark och sen äntligen in i Sverige! Förhoppningsvis hinner vi säga hej imorgon innan vi far!


Jaha?!

Idag kom förslaget på ny skolorganisation från ledningen inom Barn, Utbildning och Kultur. Det innebär ganska stora förändringar för i första hand högstadieskolorna. Men också för vår skola. Det trodde vi nog inte (i alla fall inte vi som jobbar på "golvet"). Vi hade nog svårt att tänka oss att vår organisation på vår skola skulle vara något högsta ledningen skulle vilja ändra på. Jag är inte emot förändringar generellt, inte alls. Det jag ofta reagerar på inom vår bransch är att besluten oftast fattas på ekonomiska grunder INTE pedagogiska! Så är fallet till viss del nu också. Jag förstår att kommunen måste utnyttja sina lokaler maximalt men det blir en dominoeffekt för vår del som inte har något pedagogiskt syfte. Det är väl det jag kan vända mig mot. Jag tycker inte heller att vi bara ska välkomna alla förändringar med öppna armar, allt blir inte bättre för att det förändras. Vi har god kvalitet på vår skola när det gäller behörighet, engarerade lärare och ändamålsenliga lokaler (även om vi alltid vill ha fler grupprum!). Nu tenderar min text i alla fall bli negativ känner jag men om jag ska se något positivt med en förändring så kan jag ju se möjligheter att införa förändringar i tex arbetssätt. När vi åker till Toronto och blir fulla av inspiration och vill prova nytt så är ju det alltid lättare när det ändå görs förändringar. Det som så att säga "sitter i väggarna" kanske också försvinner (i alla fall det som inte är så positivt!).

Hur som helst är ju inga beslut fattade än så vi får avvakta. Nu blir det några veckor fulla av spekulationer innan beslutet fattas men de diskussionerna kan också vara utvecklande och leda till nytänkande!

Läs mer här
http://www.nykoping.se/Kommun--politik/Nyhetsarkiv/Storre-skolor-for-basta-kvalitet-/


Pust!

Med tanke på hur många timmar jag spenderat vid datorn sen i fredags är det lite konstigt att jag inte uppdaterat min blogg! Min tid har istället gått åt till att jaga alternativa resor hem från London för Angelica och hennes ressällskap. Vilket har varit lättare sagt än gjort... jag har emellanåt, när det goda humöret tagit över, skrattat åt mig själv eftersom mina nära och kära brukar kalla mig reseledare... Jag har ju som många av er vet ett kontrollbehov (en lärares kännetecken...) vilket har gjort att jag inte kunnat slappna av trots att det finns en annan vuxen (och senare två) i London med Angelica. Jag har letat, läst, letat, och gjort vad jag kunnat för att hitta, tåg, buss, bil, båt ja vad som helst som kan hjälpa dem hem! Ganska snart dök det upp FB-sidor, carpoolsidor och olika resesällskapssidor där man fick mycket tips om olika resvägar hem. När flygbolaget sen meddelade att de inte tänkte flyga förrän tidigast onsdag förstod vi att de var tvungna att ta sig hem på annat sätt. Nu bokade de en båt till Amsterdam och kompisens pappa åker ner och hämtar upp dem i Amsterdam. Skönt att äntligen få klart med hela resvägen!


Så från och med nu kan jag fokusera på annat. Jag hade inte hört något från min kontakt Judy i Toronto på en hel vecka så då blev jag ju lite nervös för det också... Men idag kom ett mail! Hoppas bara det inte dyker upp några nya askmoln eller att detta fortfarande cirkulerar där uppe om en månad!


Imorgon kommer vi att få reda på hur Nyköpings kommuns nya skolorganisation kommer att se ut. Jag antar att det inte kommer att bli nån större skillnad för oss på min skola men det ska bli intressant att se hur de tänker kring några av våra pyttesmå landsortsskolor.


Nu kör vi också sista veckorna för fullt. Jag har ju bara sex veckors undervisning kvar eftersom vi åker i slutet av maj. Det är mycket som ska hinnas med på dessa sex veckor! Det gamla talesättet inom lärarkåren "det du inte hinner med innan påsklovet hinner du inte!" är inte helt utan verklighetsförankring känns det som...


Askmoln???

Många av oss som bor i Nyköping är jätteglada över att ett irländskt lågprisbolag flyger från Skavsta flygplats. Det har blivit MÅNGA resor till London de senaste åtta åren kan jag säga utan att överdriva... När man väljer att flyga med ett lågprisbolag så väljer man ju bort ALLT av lyx och bekvämlighet men det är inte svårt att stå ut med eftersom det tar två timmar att flyga till London! Jag flyger hellre många gånger med pengar över att shoppa för än betalar mycket mer för att ta mig till Arlanda och flyga med finbolagen. Ibland inträffar missöden som gör att det strular med flygen och då är det vad jag förstått inte SÅ roligt att flyga med lågprisbolaget... De är inte alltid så hjälpsamma så att säga... Trots alla våra resor har DET aldrig hänt (peppar, peppar...) För bara någon veckan sen pratade jag med min syster om vad man gör om det händer när man befinner sig utomlands, antagligen känner man sig rätt utlämnad. Vi pratade också om att våra flickor nu är så gamla att de möjligtvis skulle få flyga till London själva (det har de tjatat om ett par år nu...)


Men så idag inträffar ju precis en sån sak som får mig att tänka att de ska få flyga själva när... typ helvetet fryser till is!!!!! Ett ASKMOLN från vulkanutbrottet lamslår norra Europa!!! Det svenska luftrummet stängs om några timmar och ingen kan svara på hur länge det blir stängt! Jaha tänker ni nu, vilken tur att tjejerna inte är i London ensamma då! Problemet är bara att Angelica är i London och ska komma hem imorgon! Anledningen till att jag inte går helt bananas är att hon är där med en kompis OCH med sin mamma! Tack och lov är det en riktig vuxen med alltså (Angelica är väl att betrakta som ung vuxen eftersom hon om knappt en månad blir 18). Det är ju så man kan skratta ihjäl sig... För att vända detta till nåt positivt så är väl risken att något liknande händer i det närmaste obefintlig. Det kan ju också vara så att det är över imorgon, jag hoppas på det i alla fall!


Så nu får ni alla hålla tummarna för att allt är som vanligt imorgon ;)


Det var en gång...

När jag flyttade till Malmö 1997 för att påbörja min lärarutbildning var inte det mitt förstahandsval. Jag hade helt enkelt inte tillräckligt höga betyg för att komma in på svenska/so utbildningarna i Linköping eller Stockholm! Jag hade min pappa tillfälligt boende i Skåne och visste att jag skulle kunna bo hos en väninna till honom under en period innan jag hittade boende. Jag tror att valet   1-7 lärare med inriktning svenska och svenska som andraspråk var mitt näst sista val…


När jag 3 och ett halvt år senare skulle flytta hem till Nyköping igen med en fast lärartjänst i bakfickan fick jag ångest! Jag ville inte alls hem då, mitt liv var så förändrat på många olika sätt. Vad skulle jag hem hit och göra? Saken var ju bara det att jag på sommaren 2000 hade skrivit på mitt anställningsavtal OCH startat min anställning med en termins tjänstledigt… Det var liksom bara att åka hem.


I januari 2001 började jag alltså jobba och i februari fick jag min första egna lägenhet i Nyköping. På långfredagen det året hade jag inflyttningsfest med familj och vänner i min lilla tvåa. Jag bjöd på pytt i panna, rödbetor och stekta ägg! Vi satt på sängen, golvet och på alla tänkbara ställen i lägenheten, det var helt galet! Efter många öl och annat drog hela gänget ner på en av stans pubar och där träffade jag en gammal vän som hört av sig sen jag flyttat hem igen.


Där och då startade vårt förhållande som precis idag den 13 april varat i 9 år!  När jag tänker på det är jag ju så tacksam över att själva livet ibland bestämmer över oss, kalla det ödet eller vad som helst! Jag är i alla fall så glad över att jag kom hem till Nyköping igen då 2001!


Jobbarmåndag

Så var det jobbardag igen. Påsklovet är ju ganska långt i alla fall om man som jag är ledig på torsdagar. På morgonen var det lite segt kan jag lova men efter någon timme var man med i matchen igen! Det var så kul att träffa eleverna igen även om en del av dem gärna haft liiite längre lov… Det här med att vända tillbaka dygnet hade kanske en och annan missat! Mina kära femmor var pratsamma och positiva som vanligt. En av eleverna frågade direkt om vi skulle skriva fler prov men jag kunde lugna honom med att vi skrivit alla prov. Nu blir det historia/sva med ett innehåll som präglas av släktträd, uppror, demokratiska principer och den svenska kungliga arvsrätten. Vi ska läsa och skriva historiska krönikor, skrönor mm. Det kommer att bli superkul! Eleverna fick idag i läxa att gå hem och fylla i ett släktträd, det brukar bli så bra samtal kring arv, namn och släktskap.


Idag var det också cykelpremiär för mig, nu är det dags att uppdatera kroppen inför Beach 2010! Trots promenader hela förra veckan lyckades jag inte hitta några tussilago men idag när jag cyklade hem gjorde jag det! Jag tog också ett kort men har problem med att föra över bilder från mobilen till datorn... Förhoppningsvis lyckas jag under kvällen...

Det gjorde jag!


Sunny sunday

Sista snöhögen i trädgården fösvinner nog vilken dag som helst nu.




Vi hade goda vänner på middag igår och det blev sent vill jag lova! Tretiden är lite för sent för mig nu för tiden... Men jag har varit oväntat pigg idag!

Att planera och laga goda middagar blir bara roligare och roligare. Matlagning håller på att utvecklas till ett stort intresse för mig. I alla fall matlagning på fredag, lördag och söndag... Framför allt när man har goda vänner på besök! Jag ska snarast införskaffa mig en middagsdagbok, en sån där smart bok där man skriver upp vilka gäster man haft, menyn, dukningstema och liknande. Jag har själv gett bort middagsdagböcker men nu är det dags att skaffa en egen!
Igår bjöd jag på detta till huvudrätt
http://www.tasteline.com/Recept/Kantarelldoftande_flaskfile_i_panna

Det var verkligen gott och väldigt enkelt. Jag serverade ett potatismos med parmesanost och pinjenötter till. Till förrätt hade jag en potatiskaka med rökt lax, rom, lör och en klick créme fraiche. Dessert blev en vanilj och lime pannacotta med hallon.

Vårtecken



Hittade detta underbara videträd i min systers trädgård! Detta är väl ett härligt vårtecken?


Har varit på stan två dagar på raken, det måste vara rekord på de sista 15 åren! Jag går inte så ofta på stan, gillar att shoppa kläder i London eller via nätet. Ibland är det ändå mysigt att ta en sväng på stan. Igår träffade jag mina medresenärer på ett café och sen gick jag till frissan. Efter det tog jag mig hem till min älskade farmor. Jag är verkligen DÅLIG på att hälsa på farmor, jag skäms...
Hon blir ju så glad när jag kommer! Vi fikade och hon berättade om när pappa var liten. Även om vi båda blir lite sorgsna när vi pratar om pappa så är det ändå härligt att höra farmor berätta! Jag tog också hem pappas stolar som stått i vägen hos farmor alldeles för länge nu. Nu står de hemma hos mig!



Syrran och jag var på stan idag och då besökte vi loppisar. Jag var ute efter att vinvattenglas, ni vet de glasen man har vattnet i när man dricker vin ;) Varannnan vatten säger ju de som vet... Jag ville ha ganska små, tunna lite skira glas. Jag hittade dessa enkla, vackra och ljust gröna glas!






Jag är supernöjd MEN de hade bara fyra så nu är jag på jakt efter fler!

Hittar ni några så slå till, jag köper dem!


After work or before work???

Ikväll, mitt i påsklovet, träffade jag några mycket trevliga kollegor på Fik@ för en stunds snack, god mat och dryck. Tyckte ändå det dröjde ganska länge innan vi började prata jobb men vi är ju helt hopplösa när det gäller den biten! Tänk att fast man försöker så blir det ändå alltid en stunds jobbprat... Kan det bero på att vi alla är väldigt engagerade i vårt jobb, att vi alla tycker väldigt mycket om vårt jobb och att vi alla lägger ner väldigt mycket tid på vårt jobb???
 
Hur som helst så var det väldigt trevligt!

Tack ni som var där!


En skolfundering så här på lovet...

Eftersom jag är ledig tittar jag en hel del på tv. Eller tv:n står på medan jag läser, tvättar eller gör något annat... Idag fastnade jag i alla fall framför Skolfront. Där berättade de om en undersökning de gjort i Sveiges alla kommuner. De hade undersökt skillnader i blått styrda kommuner med rött styrda kommuner när det gäller olika skolfrågor. Frågan var ungefär; Har det betydelse för skolan vilka som styr i en kommun? Här är de siffror som de visade i programmet:


http://www.ur.se/upload/Skolfront/vt_10/pdf/gr%c3%a4vsiffror+sammanfattning.pdf


Sammantaget kan man alltså konstatera att det är ingen skillnad att tala om. När man sen lyssnar på politikerna i programmet så är de FÖRVÅNADE över resultatet... Alliansen menar bla att det tar tid att se skillnader eftersom de varit vid makten så kort tid. Och så kanske det är, om några år kanske vi har större skillnader mellan olika kommuner... I undersökningen har de också tagit hänsyn till salsa vilket då så klart jämnar ut skillnaderna.


Det jag menar är att om man bortser från siffrorna i undersökningen, är det inte BRA att det inte är någon större skillnad mellan kommunerna? Är inte det också ett tydligt tecken på vad som spelar roll nämligen VI LÄRARE! Det är ju vi som tillsammans med eleverna gör jobbet! Oavsett vilka som styr i kommunen. Eleverna ska kunna känna sig trygga med att vi arbetar tillsammans med dem för att de ska nå ett så bra/högt resultat som möjligt oavsett om de går i skola i en röd/grön eller blå kommun!

Ännu mera snö....igen!

Så här såg det ut i morse när jag tittade ut....




DET VAR VERKLIGEN JÄTTEKUL!!!!

Påsk i Orsa

Efter en superstressig onsdag slängde vi oss i bilen för att åka till Orsa. Vi var uppe strax efter tio. Våra kära vänner från Skåne hade en stuga hela veckan så de var där och väntade på oss. Vi har alltså bott 8 personer i samma stuga (6+2 bäddar)! Det har gått hur bra som helst. vi är ju vana att umgås tätt med varandra eftersom vi har så långt till varandra så blir det ju alltid några dagar i stöten. Våra två tonåringar (14 och 15) hade nog gärna önskat var sitt rum utan småsyskon
(4 och 6)... ;)


Nu var vi ju där för att åka skidor och bräda så då får man ta att det blir sena nätter och tidiga mornar! Jag är glad att jag har påsklov veckan som kommer i alla fall!


Skärtorsdagen bjöd inte på nåt strålande väder, det regnade till och från, men det blev en hel del skidåkning, grillning i backen, skidskola för de små och sen en skön bastu på sen eftermiddag! Sen följde fredagen med skidåkning på förmiddagen och sen tog jag och Caro alla barnen på en guidad tur i Björnparken, det var riktigt mysigt! Jag vet inte vad det är med mig men jag gillar verkligen djurparker, alltså inte principen med inlåsta djur, det är ju så kul att se alla djur och alltid mysigt när man har yngre barn med sig! Vad våra män gjorde? Jag de åkte nog skidor och besökte kanske ett och annat ställe med utskänkningstillstånd! På eftermiddagen blev det mer skidåkning för oss alla!


Påskafton bjöd på traditionell "äggajakt" så klart men inte förr än ganska sent på kvällen efter en påskmiddag med alldeles för mycket god mat!!! Mycket kortspel har det också blivit.

Anledningen till att onsdagen blev så stressig berodde
på att våra stipendiepengar damp ner i brevlådan i tisdags så onsdagen ägnades också åt bankbesök och resebyråbesök! Nu har vi bokat; det bär av till Toronto den 28 maj och vi landar i Stockholm igen den 7 juni, lagom till skolavslutningen! Vi flyger inte via Island som jag hoppades utan via Düsseldorf. Bara vi slipper mellanlanda i Staterna så är jag glad!


RSS 2.0