Sköna söndag

Ett sportlov är över. Jag har verkligen haft ett härligt lov som också känts långt. Idag är det ju söndag igen och jag tycker mycket om söndagar! Denna söndag har varit så där härligt oplanerad som man njuter av. Sov ganska länge, åt en lätt frukost och sen tog jag och älsklingen en lång promenad. Vi var ute i halkan och slasket i en och en halv timme, det var skönt! Sen åt jag en lätt lunch innan jag drog ut till stallet. Jag red två hästar idag, bra motion!



Nu har vi bastat, ätit en god middag och nu tittar/lyssnar vi på femmilen. Nu för tiden får de tydligen byta skidor under loppet! Så var det väl aldrig på Wassbergs, Svans och Mogrens tid???? konstige nymodigheter....;) Senare blir det ishockeyfinal mellan Canada och USA, vem ska man heja på??? Det är som att välja mellan pest och kolera....



Hela dagen har jag ställt in mig mentalt på mitt jobb. Nu har jag fyra veckors hårt arbete fyllt med peppning, uppmuntran, stöttning och pushning framåt för nu ska mina femmor nå målen för åk 5 i svenska som andraspråk!!
De flesta av mina elever kommer att nå målen men jag har ett par stycken som måste inse att de KAN! De måste bara tro på sig själva och våga! Det gäller att få eleverna att fokusera på målet, att alltså göra målet synligt för dem! Det blir fyra spännande veckor!

Jag ser fram mot att träffa eleverna och kollegorna imorgon!


Bronskväll!

Kul att det blev ett brons! Lite oväntat kanske men JÄTTEKUL!!!

Jag gillar ju svenska!!!!

Jag tittar så klart på melodifestivalen.

så här VILL jag   Anna, Pernilla, Peter och Noll Diciplin




Så här TROR jag  Pernilla, Peter, Sibel, Human frontier


Ja vi får väl se!

Lördagsmys

Nu har vi ätit en god middag. Det blev;  oxfilé med potatisgratäng
                                                              parmesangratinerad blomkål
                                                              grön sparris 
                                                              några cocktailtomater för färgens skull ;)






Nu tittar vi på bronsmatchen i herrarnas curling och snart är det melodifestival!
Under melodifestivalen hoppas jag att mina systerdöttrara kopplar upp sig så vi kan chatta om kläder, chans i Oslo och så klart LÅTEN!

Vuxenpoäng!?

På väg hem från Stockholm stannade vi i Södertälje. Jag gick in en sväng på Plantagen. 


Där köpte jag


                  Hur många vuxenpoäng ger detta tycker ni?

Fredagsföreställningen

Pygmalion, berättelsen om Eliza som ska förvandlas till en fin flicka av professor Higgins, var en passande föreställning för en lärare i svenska som andraspråk. Att på tre månader förvandla Elizas förortsdialekt till överklassdialekt var ju ingen match för fonetikern Higgins...Tänk om vårt jobb med elever med svenska som andraspråk var lika lätt!
Alexandra Rapaport var mycket bra i rollen som Eliza! Ulvesson passade bra som Higgins, jag är inte alltid så förtjust i Ulvesson men han var lagom som professor Higgins.
Klart sevärd!


Utanför Dramaten var jag ju tvungen att känna på Margareta, hon var varm och skön!


In i dimman?

                                                                                           





Så här såg det ut när jag kom
till stallet idag.
                                                                                    Tizzan
 Arhamiz


Trots det tråkiga vädret blev det en snabb ridtur med Tizzan idag. För er som känner till min förra häst så vet ni att jag tycker det är kul att kunna ösa på utan att känna mig osäker på om det går att få stopp på hästen....;)



Ikväll är det dags för det årliga besöket på den kungliga teaterinstitutionen i vår kungliga huvudstad!



Och då kan man också glädja sig åt en lång hotellfrukost imorgon bitti. Det är väl därför man bor på hotell?
Årligt besök förresten, det var en överdrift. Jag har inte varit på Dramaten sen jag gick på gymnasiet... Det ska bli kul!

Torsdagstraven

Torsdagen började ju si så där om man pratar om OS... Jag var ju uppe med tuppen för att se, eller framför allt höra på ishockeyn. Jag halvslumrade mig genom matchen som ju inte var så rolig och resultatet skrattar man ju inte åt precis... Tidigare hade jag följt herrarnas curlingmatch mot England och det resultatet var ju lite roligare. på tal om curling så följer jag just nu damernas match mot Kina och jag funderar på hur det är med dopingen inom curlingsporten. Vad tror ni? Förekommer det doping inom curlingen eller är det en dopingfri sport? Vad skulle man i såna fall kunna förstärka med doping????
Nu drog en skidtävling igång nämligen damernas stafett. Här kan man kanske däremot tala om doping... Men det gäller så klart inga svenskor!

Jag tycker ju om att titta på sport men inte så mycket att ägna mig åt det. Den aktivitet jag däremot gillar är ju ridning! Idag har jag varit ute med en av hästarna jag rider just nu. Eller hästar förresten, båda är ju ponnyer! Men eftersom jag för tillfället inte har nån egen häst är jag glad att få låna mina vänners små hästar! Att som idag pulsa fram i djup snö och med en pigg ponny är verkligen mysigt!


Så här kan det se ut då!

Imorgon är sista dagen på sportlovet och inatt är det inga barn hemma så jag kan sova länge imorgon!

Guldkväll

Det var ju riktigt roligt med ett stafettguld! När de visade bilder från Calgary 88 fick jag mig en tankeställare, 22 år sen och jag kommer ihåg och känner igen mig...
Tecken på.... ålder???

Roligt för dessa unga pojkar i alla fall!               






Sen var det det där med hockeyn... Inte så kul!

Sportigt lov

Eftersom jag inte bloggat så länge så klarar jag inte av att blogga när jag befinner mig nånstans utan min dator Det är förklaringen till att jag inte skrivit sen i lördags morse!

Jag flög till London på lördag förmiddag, jag var lite orolig på grund av väntat oväder men jag kom iväg som jag skulle. När jag landade i London möttes jag av solsken, kanske 5 plusgrader och BARMARK!!! Det kändes som det var länge sen jag gick på asfalt, hur man nu kan längta efter det...;)

Jag tog, som alltid, bussen in till stan och allt gick väldigt smidigt. Eftersom Caroline skulle landa senare än mig gick jag och checkade in och sen kastade jag mig ut för att njuta av vädret och för att shoppa!

Strax innan jag skulle möta Caro gick jag för att inhandla den obligatoriska bubbelflaskan!



Sen blir det ju som det brukar; snack, skratt, skvaller och uppdatering av allt som hänt sen sist! I love it!!! Vi träffas ju alldeles för sällan...

Caro hade inte varit i London på ...många år så vi försökte också hinna med lite sightseeing mellan shoppingstunderna...:)

Här kommer London i bilder!

Den traditionella måltiden, alltid lika god! Denna gång på en pub med det lika traditionella namnet, Sherlock Holmes.
                                                 

                                                                                  Firandet av det kinesiska nyåret
                                                                                   avslutades på Trafalgar Square




Jag älskar Spagetti house, vi äter alltid där minst en gång när vi är i London! Den här kvällen åt vi  Vongole in bianco, mycket gott!!!                       
                                           

 Och så var det det här med Afternoon tea... På eftermiddagen när jag är trött och lite kinkig vill jag inte ha te...Då vill jag ha kaffe! En kompromiss blev kaffe med scones, clotted cream and jam! Gott!       




Och så ville ju JAG åka London Eye men inte Caro...Så det blev inget den här gången...;)                          
 En härlig resa med trevligt sällskap! Det kan kanske vara så att Caro och jag åker fler gånger till London tillsammans!

Nu fortsätter det sportiga lovet med OS!

NEXT STOP LONDON!

Nu är jag bara liite orolig för att snöovädret ska hinna dra in över Skavsta innan jag hinner iväg...Håll tummarna!


Fredagsmys

Äntligen fredag! På fredagsmorgonen är det aldrig jobbigt att gå upp, man kan njuta av att det är sista arbetsdagen på veckan redan när man vaknar. Idag har vi haft en experimentdag på jobbet. Syftet med dagen var att eleverna skulle lära sig göra ett antagande, genomföra och dokumentera ett experiment. Vi hade delat in eleverna i tvärgrupper från åk 4-6. Jag tycker om dessa dagar för jag möter elever som jag i vanliga fall inte möter i undervisningssituation. Däremot ska jag villigt erkänna att ämnet för dagen inte är "my piece of cake"... nu körde vi parallellt i två klassrum så en kollega hade planerat för oss båda! Jag behövde bara genomföra dagen! Det var skönt... en annan gång är det väl jag som kan göra en gentjänst! Dagen genomfördes på ett bra och mycket trevligt sätt! Nu är eleverna hemskickade till ett riktigt vintrigt sportlov!

Det blev stallet en stund på eftermiddagen innan jag åkte hemåt för lite fredagsmys. Jag kan absolut laga all mat som hör helgen till men den där vardagsmaten är inte så rolig. På fredagar älskar jag att komma hem, hälla upp en god drink och stå vid spisen en stund. Idag är det dessutom barnfredag vilket betyder att Angelica och Rasmus kommmer. Idag har vi fyra faktiskt suttit och ätit tillsammans...Det händer inte varje dag med en snart 18-åring och 14-åring! Mysigt!


Här är fredagsdrinken!

                                 

Mycket krossad is
3 cl vaniljvodka
knappt en dl apple sourz
en skvätt schweppes lemon 


Imorgon drar jag till London och bloggar antagligen inte på några dagar om jag inte hittar en dator på hotellet...;)

Torsdagsturen

På torsdagar är jag studieledig från jobbet. Jag läser en kurs om Komminikation i par, grupp och organisation. Det betyder alltså att jag ska sitta hemma och läsa... Aldrig är det så roligt att städa, tvätta, diska och plocka som just på torsdagar... Läser gör jag sen i sista stund på kvällar och helger men jag anser att jag är vuxen nog att bestämma det själv!
Häromdagen hade min systerdotter Josefin kommenterat mitt blogginlägg med något liknande Jag vill också ha ett sånt roligt jobb. Det som är roligt är ju att hon kommer att få det, Josefin är ju en blivande kollega som nu läser på LIU. Jag vet inte om jag påverkat Josefins val av yrke men jag vill gärna tro det! En av anledningarna till att jag väljer att blogga om mitt jobb (och mitt privatliv) är ju att jag älskar mitt jobb MEN det är också av en annan anledning. Mitt arbete som lärare är mestadels kul, intressant och utvecklande men innehåller också tuffa beslut, svåra undervisningssituationer där jag känner mig otillräcklig och familjetragedier. Ett sätt att komma ihåg och att fokusera på de roliga stunderna, de bästa lektionerna eller den där kanonveckan som jag haft ÄR att skriva om dem. Att inte glömma för i ärlighetens namn känns det ibland både svårt och tungt. Jag hade tidigare en Guldbok där jag förökte skriva om de bra stunderna men det rann ut i sanden. Nu blir en del av stunderna dokumenterade så här istället!!

På torsdagar hinner jag åka ut till stallet och rida i dagsljus vilket är skönt. Idag har jag ridit en sväng i skogen och sen låtit hästen pulsa fram i DJUP snö, fördelen med det var att det är så jobbigt för hästen att man inte behöver rida så länge! Man är ju lite begränsad den här årstiden när man inte har ridhus eller ridbana....

Alldeles snart ska Anja ge sig ut i störtloppsbacken igen. Skapligt modigt måste jag säga efter hennes vurpa igår! Sen blir det kanske fler medaljer för både herrarna och damerna ska ju åka skidor och skjuta lite under kvällen. Vi får väl se om jag är vaken när herrarna drar iväg....


Imorgon har jag fredagsfikat på jobbet! Dessa med glasyr på tror jag gör mina kära kollegor nöjda!



OCH SÅ ISHOCKEY I NATT!!!

Tur man är studieledig imorgon...;)


Det är ju hon i reklamen!

Jag och fyrorna gör den traditionella sverigeresan tillsammans dvs vi "reser" genom Sveriges alla landskap. Ett kanske gammalmodigt kunskapsstoff men väldigt roligt tycker fröken (och oftast eleverna!). Vi följer en pojke och hans pappa på en resa genom Sverige och idag kom vi till Mårbacka, med andra ord har vi nu kommit till Värmland. Ofrånkomligt blev det ett samtal om Selma Lagerlöf, dennna vår världsberömda författarinna. Jag har själv inte läst något av henne (har läst en del ur Nils holgersson och antagligen någon del av något verk under tvång på högstadiet/gymnasiet) så jag har inte direkt någon egen upplevelse av henne. Efter en stund när vi tittat på 20-lappen och pratat lite om hennes kärlek till Mårbacka kommer en kommentar från en av eleverna; Jag känner henne!!! eller jag har sett henne! Hon är ju på tv i den där reklamen du vet!  Och så klart "kände " de andra eleverna också Selma nu! Efter det blev det ett intressant samtal om hur länge man lever, är allt på tv på riktigt? och vad betyder på riktigt? Framförallt väcktes ett intresse så nu blir det ett minitema om vår kära Selma!

Nu är det bara två hela dagar kvar tills det är dags för en efterlängtad Londontripp! Åker på lördag morgon, ska möta upp bästa C i London vid lunchtid. Hoppas bara det inte blir förseningar på grund av nåt snöoväder för nu snöar det ju igen! Förhoppningsvis får jag njuta av snöfria gator och temperatur över nollan i alla fall!



                                      



Ikväll har jag fullt upp med OS, det är ju två sprinttävlingar, störtlopp och curling! Kanske blir det fler GULD!


Tisdagstimmen

På tisdagar kommer en ny elev till mig. Hon håller på att skola in sig hos oss, hon går i en förberedelseklass de andra dagarna. Hon är hos mig tillsammans med de andra åk 5 eleverna men så kommer hon ensam en stund och den stunden är så rolig och lärorik!!! Hon ska börja nosa lite på engelska och det är ju inte så lätt när hon inte kan så mycket svenska... Men vi har hittat ett roligt sätt, roligt för både henne och mig! Vi skriver långa listor på blädderblock, vi skriver orden på svenska, somaliska och engelska. Detta medför ju att jag samtidigt lär mig somaliska! Och som hon skrattar när jag ska skriva och uttala orden på somaliska! Det som är intressant är att se hur många ord som är snarlika på våra språk men mest är det en härlig stund med många skratt och en god lärandemiljö för oss båda! När hon lämnade mitt rum idag hade hon skrivit på min tavla, där stod det; Hos Malin lär vi oss svenska och somaliska och engelska. Härligt är det att ha ett jobb där man lär sig något nytt varje dag!

På eftermiddagen har vi lyssnat på en av bröderna Härén, en mycket rolig föreläsning med många aha-ögonblick. Sök på Youtube och kolla/lyssna om ni har möjlighet!


Efter en kväll i stallet skyndade jag mig hem för att se Mästarnas mästare men det är ju OS nu så det blev inget... Får nöja mig med att se herrarnas jaktstart i skidskytte! Heja Ferry!


Vilken GULDmåndag!!

Jag tycker om måndagar. Jag gör verkligen det! Jag har ingen söndagsångest utan brukar bara konstatera att; jaha nu är helgen slut och det är dax för en ny arbetsvecka.
Anledningen till att måndagar känns bra är nog för att jag denna termin inte har någon lektion direkt på morgonen utan kan ägna den första en och en halv timmen till att förbereda veckans arbete i stora drag i alla fall ;) man vet ju aldrig vad som händer under veckan men jag hinner i alla fall att tänka till! Jag brukar använda denna tid till att läsa skönlitteratur, leta på lektion.se, kolla in Skolporten och skolverkets hemsida. Det är exempel på sånt som jag nästan aldrig orkar i slutet på veckan... Idag  blev jag återigen medveten om hur bra vi har det vi som vuxit upp / låter våra barn växa upp i Sverige. På eftermiddagen under min korta lektion med mina femmor kom vi in på ämnet döden och av mina 7 elever hade 5 stycken sett döda människor på riktigt!!!:( En av pojkarna konstaterade bara lugnt; "Du vet Malin, det är liksom vanligt i en del länder i Afrika". Han tröstade mig, vilken guldgosse han är!
Det här är ju inget nytt men varje gång det blir så konkret så känner jag mig så tacksam över allt jag haft och har!

Något annat att glädjas åt är ju OS, nu blev det ju ett GULD ikväll. Tack Charlotte Kalla för det! Tänk vad exalterad man kan bli av lite sport på tv, jag stod upp i min ensamhet och ropade och klappade händerna! Det blir ju sååå spännande på slutet! Vi har t.o.m tillfälligt flyttat ner vårt sovrum i källaren för att kunna titta på tv från sängen.... Det kan ju vara en puckelpistfinal mitt i natten!

Eftersom det här är mitt första inlägg i min blogg så ska vi nu se om jag lyckas göra det offentligt...;)


Välkommen till min nya blogg!

VÄLKOMNA ALLA VÄNNER!

RSS 2.0