Hemma igen

Jaha då har jag varit hemma i några dagar. Sista veckan för eleverna i skolan och det betyder bland annat städninga av klassrum och bänkar, ta hem saker, göra klart i slöjden, en baddag för hela skolan och idag; sexornas traditionella brännbollsmatch mot lärarna! Lärarna är alltid utklädda och i år fick vi se Snövit med sina dvärgar, Mimmi och Musse Pigg och en hel bunt med servitriser! Eleverna vann tydligen....

Jag har ju varit ledig idag men jag var uppe en sväng på jobbet för att titta på matchen. Annars har det varit fullt upp idag med ärenden på stan och jag kan säga att jag inte var ensam på stan idag! Jag antar att alla elever som går ut ettan och tvåan på gymnasiet har slutat idag eftersom vi har studentfirande i stan imorgon och det märktes på stan kan man lugnt säga!

Jag behövde fixa studentpresent, blommor, och andra presenter men nu är allt ordnat! Hoppas, hoppas bara vi kan få uppehåll imorgon, både för oss som ska till Vallarna och för alla studenter som ska fira dagen och natten lång!

Jag kommer ihåg min egen studentdag som om den vore igår. Det var en härlig dag och jag skulle gärna uppleva den igen! Den slutade inte förrän vid femtiden på morgonen efter en tidig frukost hos Gunilla vår kära klassföreståndare! Det var en härlig dag, kväll och natt!
Det är nitton år sen... :)



Toronto dag 10

Sitter nu och väntar på att tiden ska gå. Har packat väskan som nu är proppfull och tung, det har tillkommit presenter, rapporter, läroplaner osv. Det är tur att vi inte reser med Ryanair för då hade vi nog fått betala för en del övervikt!

Idag är vädret riktigt dåligt här, det regnar och är lite kallt. Det passar alldeles utmärkt eftersom vi då behöver ha mer kläder på oss.

Alldeles strax ska vi bege oss till busstationen men vi stannar för en fika på vägen eftersom det nu är flera timmar sen vi åt frukost. Som vanligt vaknade vi ju tidigt...

Förhoppningsvis är vi hemma i Nyköping vid lunchtid imorgon. Då gäller det att ställa om sig för sen är det jobb som vanligt på tisdag. Det ska bli kul att träffa alla elever och kollegor igen.

Nästa gång vi hörs är jag hemma igen, ha det bra tills vi hörs igen!


Toronto dag 9

Oavsett om ni kommer att tro det eller ej har vi inte shoppat något under veckan så idag var den stora (enda) shoppingdagen! Vi tog sovmorgon, Eva kom upp kvart i sju och gjorde frukost, det var sååå skönt med sovmorgon! ;)

Strax efter nio var vi på G, lite tidigt visade det sig eftersom affärerna öppnade vid halv tio...

Sen blev det några timmars shopping i Eaton center, ett köpcenter med 350 butiker. Efter det ett besök på Forever 21, en affär som passar oss som handen i handsken ;) Det blev några fina saker där men de är inte till mig...:)

Sen gick vi till vårt stamställe för att fylla på energi med lite vin i sommarvärmen!



Sen en sväng till i Eaton center. Sen kom en vegandemonstration, folk utklädda till grisar och andra djur som tyckte vi skulle sluta äta kött. Det är tydligen en inteätaköttmåndag på måndag...

Sen blev det en sväng hem med lunchsmörgåsar och bubbel!



På eftermiddagen promenerade vi ner till hamnen igen för att shoppa lite och njuta av det fantastiska vädret. På vägen ner hamnade vi i en demonstration för palestiniernas rättigheter i Gaza. Det var mycket folk och en härlig kille med FN:S flagga, mycket passande tyckte vi!




Nere i hamnen tog vi en White sangria, det var gott i värmen ;)



Ikväll har vi ätit en god middag och börjar nu ladda för hemfärden. Vi ska försöka packa allt vi fått och köpt. Imorgon förmiddag tar vi en buss till flygplatsen för att börja vår långa hemresa. Vi ser fram mot att komma hem och få träffa våra familjer! Vi längatar nog hem lite nu...<3


Toronto dag 8

Idag hade vi fritt hela dagen. Vi passade på att ta en sightseeingtur till. Denna gång östra och västra delen av staden. Vi hoppades på varmt, soligt väder så att vi skulle kunna tillbringa dagen på stranden men det blev inte riktigt så. På morgonen/förmiddagen var det lite svalt så vi bestämde oss för att ta oss ner till hamnen istället. När vi kom ner till vattnet så var det mycket skönare där, inte alls lika blåsigt. Vi tillbringade ett par timmar där nere, åt en tidig lunch och satt en stund i solen.

Sedan strosade vi upp genom stan, hamnade på Hard Rock café (igen!) tog ett glas vin, vilade lite och tittade på folk.

Ikväll var det meningen att vi skulle till Fani på grillparty men det visade sig att Fani fått en bristning i sitt ena öga och var inte riktigt på grillhumör. Istället tog hon och hennes man oss till en fin grekisk resturang där de bjöd på en helt otrolligt god middag med alldeles för mycket mat!!!
Det blev en stor fet grekisk middag kan man säga!



Eva och jag åt hel fisk.



Här är kvällens grekiska värdpar!


Nu sitter vi här och är så mätta att vi inte tror vi någonsin kan äta igen... Men jag vet vem som kommer att gå upp vid kvart över sex halv sju imorgon och göra frukost! ;)


Toronto dag 7

Idag har vi gjort vår sista hela arbetsdag här i Toronto. Vi blev upphämtade vid 8 av Denise och då åkte vi till TDSB högkvarter. Där träffade vi Nadine som berättade om bla full service school, Alison som bla pratade om språkbaden i franska och Mary-Ann som berättade om kurser, program och vägen till högre utbildning. Sen fick vi också träffa Lloyd McKell som är den man som fick mig att söka pengar för att komma hit. Han hade några minuter över och på den tiden lyckades han förmedla sin och TDSB syn på elever, deras inlärning, vikten av att ta vara på den bakgrund och erfarenhet eleverna har.

"Diversity is our strenght" är ett dagsfärskt citat från Mr McKell som säger mycket. Något vi ska ta tillvara på på vår skola.

På eftermiddagen fick vi besöka ytterligare en jättefin skola. Vi mötte en rektor som under vår rundvandring på ett exemplariskt sätt bekräftade både elever och personal på ett föredömligt sätt. Det märktes att hon älskade sitt jobb och sin skola!
På skolan arbetade de mycket med läsning och läsförståelse. De hade ett stort förråd av böcker på många olika nivåer, de arbetade också med Reading recovery.




De hade också ett stort fint bibliotek, många datorer och flera Smartboards. Det var helt klart den mest tekniskt utrustade skolan vi besökt. De arbetade med radiosändningar och barnens släktingar i framförallt Korea, Kina och Japan kunde följa eleverna via kameror i klassrummen!

Här nedan är skrivna alster av Kindergardenelever 4-5 år gamla. Ganska imponerande tycker vi!



Ikväll har vi rensat skallarna med att gå och se Sex and the city 2! Efter det gick vi så klart och tog var sin cosmopolitan!
Ytterligare en härlig dag är till ända i Toronto!


Toronto dag 6

I vanlig ordning var vi vakna och uppe vid sex... Tänk om man kan ta med den vanan hem! Vi gav oss av från hotellet vid kvart över sju, vi köpte lunchsmörgås och drog oss mot Dundas Square för att ta en turbuss till Niagarfallen. Det var en 1,5 timmas resa dit och det var det värt! Vilket fantastiskt ställe! Det kändes lite overkligt att vara där, så känns det ju ibland när man får besöka något man så ofte sett i filmer och liknande.



Vi hade underbart väder också, man kan inte önska mer! Vi hade hört en del om att den Kanadensiska sidan var kommersiell, turistig osv men antagligen är det inte säsong än för vi tyckte inte det var så, det är klart att det fanns hotell, casinos och liknande men det var inte så mycket folk. Vi tog så klart en båttur och det var verkligen en upplevelse!




Här är jag och alla andra smurfer på båten med USA i bakgrunden.





Här är vi lååååångt inne i Hästskofallet, det var som att befinna sig i en dusch!


Efter ett par timmar vid Niagarafallen åkte vi till den lilla staden Niagara by the lake. Det är den lilla stad som ligger där Niagarafloden möter Lake Ontario. En pittoresk liten stad med fantastiska små butiker, Eva hittade kläder av Olars Ulla i en av butikerna!


Dagens sista stopp var på en vingård där vi provade rött och vitt bordsvin som inte var särskilt gott. Vi fick också prova ett Icewine och det var jättegott! Varken Eva eller jag hade provat det tidigare och vi blev positivt överaskade. Det är ju ett dessertvin men vi fick också tips på en drink med icewine som lät god, det kan bli någon sådan i sommar! ;)



Vi har haft en underbar dag! Nu laddar vi för en ny arbetsdag.


Toronto dag 5

Idag har vi varit på Nordamerikas största Elementary school, ca 2000 elever! De tar emot ca 500 nya elever varje år, dvs ca 10 varje vecka! Nya elever skrivs in varje fredag, eleverna börjar nästkommande måndag. Under inskrivningsmötet fastställs i vilken klass eleverna ska gå, i vilket  behov de är av ESL och annan bakgrundsinformation som är viktig för att kunna bemöta eleverna på rätt sätt. När de går från mötet får varje elev en ryggsäck fylld av ALLT de behöver för att kunna följa undervisningen. Eftersom elever i Kanada måste köpa ALLT själva är det en stor hjälp för de nya familjerna.



Vi besökte flera klassrum och fick se undervisning. Bland annat pågår ett projekt med professor Jim Cummins där eleverna skriver om sig själva och sin familj, de illustrerar och skriver på dator och de skriver sina texter på både engelska och sitt modermål. När de behöver hjälp med att skriva på modersmålet tar man hjälp av föräldrar eller någon av alla flerspråkiga lärare som arbetar på skolan.



På eftermiddagen besökte vi en mottagningsenhet för highschool students. Dit kom eleverna med sina föräldrar för en kartläggning av kunskaperna i engelska och matematik. Under en hel dag genomfördes denna kartläggning och dagen avslutades med ett samtal kring var eleven befinner sig kunskapsmässigt och elevens framtidsplaner. I samma byggnad finns också Torontos enda highschool för nyanlända. Där går eleverna 1-3 terminer innan de slussas ut till en "vanlig" highschool.

Det vi hela tiden under vår tid här uppmärksammar är att allt fokuseras på att varje enskild individ ska lyckas och få den undervisning den har rätt till.

Idag på eftermiddagen var vi såå trötta och tomma i skallen att vi nu verkligen ser fram mot morgondagen med ett besök vid Niagarafallen!


Toronto dag 4

Idag har vårt riktiga arbete börjat. På förmiddagen besökte vi Elmbank junior middle school.
Det var en äldre, stor skola med slitna lokaler. De hade en helt fantastiskt inspirerande rektor som var verkligt dedikerad sitt jobb. Hon ansåg att hon var tvungen att lägga ner mycket av sin tid på att se till att alla elever hade en trygg tillvaro, att alla fick samma förutsättningar, att alla elever med särskilda behov fick den hjälp och det stöd de behöver. Vi träffade också en specialpedagog som satte oss in i det regelverk som styr undervisningen och stödet för de elever som behöver något extra, både stöd och utmaningar. I Kanada finns det reglerat i lag att ta hand om de särskilt begåvade eleverna likaväl som de som behöver extra stöd för inlärningssvårigheter och de elever som har olika beteendestörningar.



En sak vi tar med oss hem och som går att direkt implemintera hos oss är dessa skyltar som eleverna tar med sig när de lämnar klassrummet under lektionstid. Bra idé!!!


På eftermiddagen besökte vi Queen Victoria Public scool. En skola med 788 elever. Det var en helt fantastisk skola med ytterligare en dedikerad och inspirerande rektor. Eva säger att han är Torontos Börje Ehrstrand (Rinkeby)! Skolan är lite Reggio Emilia inspirerad (vår benämning). Skolan är relativt nybyggd (1999) men det har funnits skola i området sen 1887. I skolan fanns ett bibliotek som bara var så underbart att vi kunnat stanna för evigt! Annars så är de två skolorna intre så tekniskt utrustade. Det är gamla datorer, få datorer och det finns bara en och annan Smartboard. De Smartboard som finns finns hos specialpedagoger och ESL lärarna ( ja det är sant, inte något vi hittar på ;) )





Det känns helt otroligt att vi fått den här möjligheten att få komma hit och se alla dessa skolor. Vi fortsätter våra kvällar med att samtala om och planera för det vi kan ta med oss hem och genomföra. Vi ser verkligen fram mot nästkommande besök!


RSS 2.0